Eri puulajit pk-käytössä.

Keskustelua ekoautoiluun liittyen
Avatar
Jussi Vilppula
Viestit: 269
Liittynyt: 23 Huhti 2017, 21:52

Eri puulajit pk-käytössä.

Viesti Kirjoittaja Jussi Vilppula » 27 Elo 2019, 08:45

Tätä aihetta ei taida uudella foorumilla vielä olla.

Aloitan kysymällä kokeneemmilta:Miten lahompi puuaines toimii?
Kaadoin viime kesänä hopeapajuja ja ne ovat nyt maanneet pihalla kasassa ja vaikuttavat jo aavistuksen hötöiltä kun pilkettä niistä koemielessä tein.
Entäs tiivis, aavistuksen vielä märkä pihlaja joka on paikoin niin ohutta ettei sitä ole halkaistu vaan pelkkinä siivuina.
Onko nämä parempi jättää kokeilematta?

jussiäystö
Viestit: 170
Liittynyt: 03 Kesä 2017, 11:18

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Viesti Kirjoittaja jussiäystö » 27 Elo 2019, 15:48

Kyllä se se tuttu sääntö että kuiva ja painava tai tiivis toimii tässäkin ,kun energiasisältöä katellaan,, jos on 5 sentistä puuta sitä ei tarvi halkaista vaan poikki - oikeastaan se on ihanne ja varsinkin pihlaja on sitä . vesi vaan vek,, lahoakin voi käyttää ainakin mikkosen mukaan, mutta kuinka paljon se on hukannut energiastaan , on kaiketi kiinni siitä kuinka maatunutta se on,,

Avatar
pena_laiho
Viestit: 94
Liittynyt: 22 Touko 2017, 21:43

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Viesti Kirjoittaja pena_laiho » 27 Elo 2019, 18:49

Pihlajasta on kokemusta kun sen kaataamahlanjuoksun aikaan ja kuorii välittömästi kaadon jälkeen jalaittaa maasta irti aurikoiseen paikkaan niin rungot ovat noin kuukauden kuluttua valmis katkottavaksi ja välittömästi pönttöön . Häkämiesten vuoden kierto on sellainen että kevät muutama viikko ennen ja jälkeen juhannuksen pitäisi olla riittävästi aikaa polttoaine huoltoon silloin on mahdollista tehdä tälläistä pika polttoaineita esim paju pihlaja tuomi vaahtera on varmaan muitakin mutta edelläkerrotulla tavalla polttoaineesta tulee kaviaaria isolla koolla pala koko määräytyy kaasuttimen kuristuksen mukaan mitä isompaa palakoka voit käyttää sen vähemmän kaavaria tarvitsee käyttää .Ei senpuoleen hyvä kehitin on melko kaikkiruokainen puolet tilavuudesta voi olla havupuuta ja siitä vielä puolet ns kestopuuta puhun vähäisen kokemuksen kautta saatua tietoa

Avatar
Touko
Viestit: 179
Liittynyt: 17 Huhti 2017, 16:58

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Viesti Kirjoittaja Touko » 28 Elo 2019, 17:52

Minun käyttämäni haapahirsi on paikoin hyvinkin lahoa. Käytössä en ole huomannut mitään ongelmia/eroja tavalliseen puuhun nähden. Tahtovat vain pölistä ja murentua pilkettä tehdessä ja käsiteltäessä, mikä on yksi syy siihen miksi en käytä verkkosäkkejä. Mutta onhan se selvää että energiatiheys on huomattavasti pienempi, kun puun tiheyskin on arviolta jopa puolet pienempi kuin terveen puun.

Kun nyt tämmöinen aihe on avattu niin minäkinpä kysyn viisaammilta mielipidettä. Olen nyt saanut päivätyön pellettitehtaalta, ja olisi mukava jos voisi tankata pellettiä autonkin tankkiin. Tästä on ilmeisesti joku tehnyt taannoin kokeiluja, ja todennut että pellettiä voi käyttää tavallisessa häkäpöntössä jos pöntön vain ajaa tyhjäksi ajon päätyttyä. Onko pelletin käytössä muita huomioon otettavia asioita? Pelletin kastuminen ja hajoaminen taitaa olla se suurin ongelma, pelletti on myös tiivistä ja tarvii siten melko pienen tulipesän ja hyvin tunkeutuvan suutinvirran.

Pellettitehtaalla jossa työskentelen käytetään raaka-aineena lämpökäsitellystä puusta peräisin olevaa purua. Tästä syystä pelletit ovat tavallista kovempia ja laadukkaampia.

http://www.kapets.fi/news/lampopuupelletti/

Kylmiä pellettikoneita aamulla käynnistettäessä syntyy sivutuotteena erikoiskovia- ja pitkiä pellettejä, jotka voisi olla omiaan häkäpönttökäyttöön. Ajattelin ottaa muutaman säkin näitä mukaan lammin reissulle, ja kotimatkalla kaataa ne viimeiseen pöntölliseen testiksi.
Liitteet
Pitkiä erikoiskovia pellettejä.
Pitkiä erikoiskovia pellettejä.

Antti Aarva
Viestit: 215
Liittynyt: 16 Huhti 2017, 21:38

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Viesti Kirjoittaja Antti Aarva » 28 Elo 2019, 22:17

Ota yhteyttä Vesa Mikkoseen. Hänellä on kokeiltua tietoa pellettien kaasuttamisesta. Voin ottaa mukaani Lammille Puukaasuttimen rakennusohjeet -kirjan. Siinä on artikkeli pellettien kaasuttamisesta.
Pellettikaasuttimen pesään pitäisi voida syöttää pellettiä kuormituksen mukaan. Isossa siilossa pelletti hajoaa ja puuroutuu.

Avatar
Touko
Viestit: 179
Liittynyt: 17 Huhti 2017, 16:58

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Viesti Kirjoittaja Touko » 28 Elo 2019, 22:41

Juu toki olen mikkosen kirjasta lukenut pellettikaasuttimesta kertovan osion. Tuumin vain että voisinko käyttää pellettiä volvossa ilman kummempia muutostöitä. Huhuja olen kuullut että pelletin käyttö tavallisessa häkäpöntössä onnistuu jos auto käynnistetään pilkkeillä, mutta kesken ajon lisätään pönttöön pellettiä, ja ennen auton sammutusta pitäisi olla kaikki pelletit poltettu pois siilosta. Tällöin pelletin viipymäaika polttoainesiilossa jää mahdollisimman pieneksi, eikä se ehdi vettyä.

Avatar
Jussi Vilppula
Viestit: 269
Liittynyt: 23 Huhti 2017, 21:52

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Viesti Kirjoittaja Jussi Vilppula » 29 Elo 2019, 10:22

Kokeilemalla tuo selviää.
Paahdetuissa pelleteissä ei vettä pitäisi olla, eikä niiden sitä pitäisi imeäkkään.

Avatar
Jussi Vilppula
Viestit: 269
Liittynyt: 23 Huhti 2017, 21:52

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Viesti Kirjoittaja Jussi Vilppula » 02 Syys 2019, 09:27

Onko tietoo?
Nimittäin miten säkitetään kätevästi pilkkeet ja hakkeet.
Minulla on tuossa traktorin peräkärry täynnä haketta ja verkkomallisia klapisäkkejä.
Työlästä puuhaa lumilapiolla tuo pakkaaminen.

jussiäystö
Viestit: 170
Liittynyt: 03 Kesä 2017, 11:18

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Viesti Kirjoittaja jussiäystö » 02 Syys 2019, 16:11

jossain sivuilla on kuva säkitys laitteesta,,

Avatar
pena_laiho
Viestit: 94
Liittynyt: 22 Touko 2017, 21:43

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Viesti Kirjoittaja pena_laiho » 02 Syys 2019, 17:09

20190902_164752.jpg
minulla on tekeillä eräänlainen suppilo minkä kanssa on helpompi esim lapiolla täyttää säkkejä .Itse käytän kuitenkin tavallisa muovi ämpäriä siihen onjo niin tottunut tekniikka on hioutunut .Tämäkin projekti on viivästynyt on päässyt pahasti pölyyntymään siihen pitäisi varmaan tehdä vielä säädettävät jalat säkki kiinni kumirenkaalla ala reunaan

Vastaa Viestiin