Sivu 1/4

Eri puulajit pk-käytössä.

Lähetetty: 27 Elo 2019, 08:45
Kirjoittaja Jussi Vilppula
Tätä aihetta ei taida uudella foorumilla vielä olla.

Aloitan kysymällä kokeneemmilta:Miten lahompi puuaines toimii?
Kaadoin viime kesänä hopeapajuja ja ne ovat nyt maanneet pihalla kasassa ja vaikuttavat jo aavistuksen hötöiltä kun pilkettä niistä koemielessä tein.
Entäs tiivis, aavistuksen vielä märkä pihlaja joka on paikoin niin ohutta ettei sitä ole halkaistu vaan pelkkinä siivuina.
Onko nämä parempi jättää kokeilematta?

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Lähetetty: 27 Elo 2019, 15:48
Kirjoittaja jussiäystö
Kyllä se se tuttu sääntö että kuiva ja painava tai tiivis toimii tässäkin ,kun energiasisältöä katellaan,, jos on 5 sentistä puuta sitä ei tarvi halkaista vaan poikki - oikeastaan se on ihanne ja varsinkin pihlaja on sitä . vesi vaan vek,, lahoakin voi käyttää ainakin mikkosen mukaan, mutta kuinka paljon se on hukannut energiastaan , on kaiketi kiinni siitä kuinka maatunutta se on,,

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Lähetetty: 28 Elo 2019, 17:52
Kirjoittaja Touko
Minun käyttämäni haapahirsi on paikoin hyvinkin lahoa. Käytössä en ole huomannut mitään ongelmia/eroja tavalliseen puuhun nähden. Tahtovat vain pölistä ja murentua pilkettä tehdessä ja käsiteltäessä, mikä on yksi syy siihen miksi en käytä verkkosäkkejä. Mutta onhan se selvää että energiatiheys on huomattavasti pienempi, kun puun tiheyskin on arviolta jopa puolet pienempi kuin terveen puun.

Kun nyt tämmöinen aihe on avattu niin minäkinpä kysyn viisaammilta mielipidettä. Olen nyt saanut päivätyön pellettitehtaalta, ja olisi mukava jos voisi tankata pellettiä autonkin tankkiin. Tästä on ilmeisesti joku tehnyt taannoin kokeiluja, ja todennut että pellettiä voi käyttää tavallisessa häkäpöntössä jos pöntön vain ajaa tyhjäksi ajon päätyttyä. Onko pelletin käytössä muita huomioon otettavia asioita? Pelletin kastuminen ja hajoaminen taitaa olla se suurin ongelma, pelletti on myös tiivistä ja tarvii siten melko pienen tulipesän ja hyvin tunkeutuvan suutinvirran.

Pellettitehtaalla jossa työskentelen käytetään raaka-aineena lämpökäsitellystä puusta peräisin olevaa purua. Tästä syystä pelletit ovat tavallista kovempia ja laadukkaampia.

http://www.kapets.fi/news/lampopuupelletti/

Kylmiä pellettikoneita aamulla käynnistettäessä syntyy sivutuotteena erikoiskovia- ja pitkiä pellettejä, jotka voisi olla omiaan häkäpönttökäyttöön. Ajattelin ottaa muutaman säkin näitä mukaan lammin reissulle, ja kotimatkalla kaataa ne viimeiseen pöntölliseen testiksi.

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Lähetetty: 28 Elo 2019, 22:17
Kirjoittaja Antti Aarva
Ota yhteyttä Vesa Mikkoseen. Hänellä on kokeiltua tietoa pellettien kaasuttamisesta. Voin ottaa mukaani Lammille Puukaasuttimen rakennusohjeet -kirjan. Siinä on artikkeli pellettien kaasuttamisesta.
Pellettikaasuttimen pesään pitäisi voida syöttää pellettiä kuormituksen mukaan. Isossa siilossa pelletti hajoaa ja puuroutuu.

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Lähetetty: 28 Elo 2019, 22:41
Kirjoittaja Touko
Juu toki olen mikkosen kirjasta lukenut pellettikaasuttimesta kertovan osion. Tuumin vain että voisinko käyttää pellettiä volvossa ilman kummempia muutostöitä. Huhuja olen kuullut että pelletin käyttö tavallisessa häkäpöntössä onnistuu jos auto käynnistetään pilkkeillä, mutta kesken ajon lisätään pönttöön pellettiä, ja ennen auton sammutusta pitäisi olla kaikki pelletit poltettu pois siilosta. Tällöin pelletin viipymäaika polttoainesiilossa jää mahdollisimman pieneksi, eikä se ehdi vettyä.

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Lähetetty: 29 Elo 2019, 10:22
Kirjoittaja Jussi Vilppula
Kokeilemalla tuo selviää.
Paahdetuissa pelleteissä ei vettä pitäisi olla, eikä niiden sitä pitäisi imeäkkään.

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Lähetetty: 02 Syys 2019, 09:27
Kirjoittaja Jussi Vilppula
Onko tietoo?
Nimittäin miten säkitetään kätevästi pilkkeet ja hakkeet.
Minulla on tuossa traktorin peräkärry täynnä haketta ja verkkomallisia klapisäkkejä.
Työlästä puuhaa lumilapiolla tuo pakkaaminen.

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Lähetetty: 02 Syys 2019, 16:11
Kirjoittaja jussiäystö
jossain sivuilla on kuva säkitys laitteesta,,

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Lähetetty: 02 Syys 2019, 17:47
Kirjoittaja jussiäystö
Siis kalustoesittely sivuilla on se laite , seuloo myös,,

Re: Eri puulajit pk-käytössä.

Lähetetty: 02 Syys 2019, 18:31
Kirjoittaja kapu
Lapio on paras väline säkittämiseen. Minulla on tällainen säkitysteline, saa lapioida kaksin käsin. Näin mallin kerran yhdellä hevostallilla jossa säkitettiin hevosenpaskaa.